Soort risico | Fysieke belasting |
Soort informatie | Tool |
Type oplossing | technisch |
Mate van Bronaanpak | Knelpuntvermindering |
Productiesnelheid | Gelijk |
Invoertermijn | 6 maanden |
Ergonomie effecten
Beperken rug en schouderbelasting.
Specificaties en uitgebreide beschrijving oplossing
Handmatig tillen komt in de kaas en zuivel branche veelvuldig voor. Denk maar eens aan het (op)stapelen van kazen op een pallet of het overstapelen van kazen in de productieafdelingen. Het maximaal toegestane tilgewicht is afhankelijk van de situatie waarin getild wordt.
Voor het bepalen van dit maximaal toegestane tilgewicht, heeft het NIOSH een methode ontwikkeld. Met behulp van deze methode wordt berekend hoeveel kilogram in een bepaalde situatie mag worden getild zonder gezondheidsrisico te lopen. Het te tillen voorwerp mag onder optimale omstandigheden 23 kg zijn. Dit gewicht wordt vermenigvuldigd met 6 factoren die variëren tussen de 0 en de 1 (optimale situatie):
H: de horizontale afstand van de last tot enkels
V: de verticale afstand van de last tot enkels
D; verticale verplaatsingsafstand van de last
A: romprotatie, asymmetriefactor
F: tilfrequentie
C: contact met de last
Het uitgangspunt van de NIOSH-norm is dat het grootste deel van de bevolking (99% van de mannen en 75% van de vrouwen) zonder gezondheidsrisico de tilhandeling kan uitvoeren.
Via onderstaande link kunt u het maximale tilgewicht voor uw specifieke werksituatie bepalen.
http://www.arbobondgenoten.nl/arbothem/lichblst/lift.htm
Randvoorwaarden
Organisatie
MBO/HBO niveau deskundige om dit toe te passen
Implementatie
Toepassen tool