Werken & Kaas Werken & Kaas
Soort risico Duurzame inzetbaarheid
Soort informatie Oplossing
Type oplossing Bronaanpak
Mate van Bronaanpak Knelpuntvermindering
Productiesnelheid Gelijk
Invoertermijn >1 jaar

Ergonomie effecten 

Vooral beter kunnen omgaan met techniek. Dit maakt minderen fysiek zwaar werk mogelijk door automatisering.

 

Specificaties en uitgebreide beschrijving oplossing

Uit het arbeidsmarktonderzoek van 2011 blijkt duidelijk dat investeren in meer technische bagage voor uw medewerkers nodig is.

Mogelijkheden hiervoor zijn o.a.:

         SVO biedt MBO opleidingen aan, specifiek voor kaasverwerkende bedrijven. Het betreft hierbij een leer-werk-traject: De deelnemer aan een mbo-opleiding werkt een aantal dagen in de week bij een leerbedrijf en gaat gemiddeld één dag in de week naar school.

         MBO opleiding volgen via het werk. Afhankelijk van het instapniveau van de medewerker kan het niveau worden bepaald. De toelatingseisen verschillen per niveau.

         Verschillende kaaspakhuizen nemen medewerkers zonder diploma aan, die mogen blijven mits zij hun diploma halen. Zo selecteer je gemotiveerde medewerkers.

Specificaties oplossing  Gemzu en SVO bouwen samen met een aantal kaasverwerkende bedrijven aan een opleidingshuis speciaal voor de kaasverwerkers in Nederland. Medewerkers kunnen nu verschillende keren per jaar starten met de mbo-opleiding Voedingsoperator en de training ‘Industrieel snijden/slicen en verpakken kaas’. Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor de sector.

Voedingsoperator:

De opleiding voedingsoperator bestaat uit 31 dagdelen en gaat onder andere in op het productieproces en praktijksimulaties. De opleiding vindt plaats bij het bedrijf van de deelnemers.

Training snijden/slicen:

Industrieel slicen/snijden en verpakken kaas’ is een nieuwe training van drie dagdelen voor medewerkers van kaasverwerkende bedrijven. Onderwerpen zijn onder andere het voorbereidingsproces, het effectief slicen van kaas en het verpakken van kaasproducten.

 

Randvoorwaarden

Organisatie

De deelnemer aan een mbo-opleiding werkt een aantal dagen in de week bij een leerbedrijf en gaat gemiddeld één dag in de week naar school.

 

Implementatie

In overleg met Fabrikant/ leverancier SVO opleidingen https://www.svo.nl/