Werken & Kaas Werken & Kaas

Slecht functionerende rolcontainers kunnen leiden tot zwaardere lichamelijke belasting.  Kleine wielen leiden eerder tot grote duw- en trekkrachten. Een tweemaal zo groot wiel betekent meestal de helft van de duw- en trekkracht. Eveneens belangrijk is de keuze van het loopvlak van het wiel. Op stoeptegels wordt een zachter loopvlak geprefereerd, op een vlakke vloer wordt juist een hard loopvlak geprefereerd. De lagering van het wiel is ook belangrijk. Een glijlager is een matige oplossing, een rollager (rollers) een betere, een kogellager (kogeltjes) een goede. Bij wielen met een diameter groter dan 10 cm en als de belading groter is dan 100 kg zijn kogellagers altijd de beste oplossing.

Ook de opbouw van de rolcontainer is van invloed op de arbeidsomstandigheden. Rolcontainers met een slappe opbouw vervormen sterk tijdens gebruik, vooral op hellingbanen. Dit leidt tot hogere duw- en trekkrachten en minder controle over de rolcontainer. Daarnaast ontbreekt het nogal eens aan periodiek onderhoud: touw, plastic en vuil worden niet verwijderd, wielen niet gecontroleerd en een stabiele opbouw is niet gegarandeerd.

De checklist “onderhoud rolcontainers” van BGZ wegvervoer kunt u gebruiken bij het inventariseren van staat van onderhoud van de checklist. U kunt de checklist hier downloaden.