Werken & Kaas Werken & Kaas

Algemeen

Type oplossing

Technisch

Mate van bronaanpak

Knelpunt

Productiesnelheid

Gelijk

Invoertermijn

Direct

Beschrijving oplossing

Bijna iedereen draagt schoeisel tijdens het werk. Meestal zijn dat alledaagse schoenen, niet uitgekozen op werkcomfort. Vooral werknemers die veel staan (b.v. aan de inpaklijn) en lopen (b.v. orderpicken), hebben door een slechte keus regelmatig te kampen met lichamelijke klachten. Voor veiligheidsschoenen bestaat een keur aan normen en richtlijnen. Maar dat geldt niet voor ‘gewone’ schoenen die op het werk worden gedragen. Wel is goed schoeisel vanuit het oogpunt van fysieke belasting van belang. Zo zal een goed passende en comfortabele schoen leiden tot minder fysieke belasting en vermoeidheid.

Het vinden van goede schoenen en vervolgens het aanmeten van de schoenen (zowel lengte- als breedtemaat) voor de verschillende medewerkers met ieder hun eigen voetvorm en persoonlijke wensen is daarbij van belang. Er zijn leveranciers die voor een vast bedrag per medewerker alle werkzaamheden uit handen nemen. Bij inkoop kunt u de leverancier vragen of de schoen voldoet aan de norm NEN ISO 20345.


 

Details

Oplossing voor

Vermoeidheid en hoge fysieke belasting door verkeerde schoenen.

(Ergonomie) effecten

 • Minder fysieke belasting bij het verrijden van zware karren
 • Betere ondersteuning bij het staan en lopen
 • Vermindering voetklachten, zoals vermoeide of brandende voeten
 • Vermindering houdingsklachten door gebruik van verkeerd schoeisel
 • Vermindering risico op uitglijden door antislip eigenschappen.

Specificaties oplossing

Materiaalsoort: leer, stalen neus, antislipzool, enkel en hielondersteuning, schokabsorptie (optie).1. Enkel polstering 2. Binnenvoering 3. hielkap zonder randen 4. Anatomisch gevormde binnenzool 5. Schokdemper 6. Stalen zool 7. Lederen binnenzool 8. Loopzool 9. Stalen neus 10. Rubber overneus 11. Afwerk laag voor de rand van de stalen neus. 12. Bovenleer 13. Binnenvoering 14. Nestelringen of haken 15. Middenvoet bescherming 16. Watertong

 

Randvoorwaarden

Organisatie

Techniek

Pasvorm en schoenmaat

 • Schoenen moeten een goede pasvorm hebben zodat nergens knelling optreedt. Zij moeten een stevige omsluiting van de hiel tot onder de enkel geven.
 • De bal van de voet moet op het diepste punt van de schoen zitten ter plaatse van een buigzame zool.
 • De hiel van de schoen moet sluitend passen. Een goede schoen heeft een sluiting hoog op de wreef met veters, klittebandsluiting of een riempje.
 • De juiste schoenmaat is gelijk aan de grootste lengte van de voet plus 10 à 15 mm.
 • De voorvoet mag niet breder zijn dan de schoen.

Zool

 • De zool moet sterk (hoge slijtweerstand) en flexibel zijn met een onderkant die niet glad is en voor een goede grip zorgt. — – Binnenzolen moeten enigszins veerkrachtig zijn om schokken van het lopen op harde ondergronden op te vangen.

Hak

 • Een hakhoogte van 2,5 cm wordt aanbevolen.
 • Onder de hiel moet een voldoende dikke, verende rubber hak aanwezig zijn. Een invering van de hak zorgt dat de kracht op de voet bij hielcontact wordt verkleind. Een brede hak geeft meer stabiliteit dan een smalle of naaldhak.

Materiaal

 • Leer is het meest geschikte materiaal omdat het ademt en zich naar de voet vormt.

Luchten

 • Schoenen moeten minimaal een aantal uren per dag op een droge en donkere plaats worden gelucht, overeenkomstig het aantal uren dat in de schoenen is gewerkt. Bij zeer intensief gebruik is het daarom aan te raden een extra paar schoenen aan te schaffen en de paren vervolgens om en om te gebruiken.

Overig

 • Alleen u zelf kunt zeggen of schoenen goed passen. Als ze niet comfortabel aanvoelen koop ze dan niet!
 • Laat uw voeten opmeten als u schoenen koopt. Koop uw schoenen volgens de maat van uw grootste voet.
 • Schoenen kan men het beste kopen in de namiddag. Op dat moment van de dag zijn de voeten namelijk enigszins opgezet vergeleken met ‘s ochtends.

Omgeving

 

Implementatie

Aanschafkosten

Prijsindicatie: € 75,- tot € 125,- per paar

(leverbaar in diverse stijlen en vormen)

Bijkomende kosten

Het vinden van goede schoenen (testen) en vervolgens het aanmeten van de schoenen voor de verschillende medewerkers met ieder hun eigen voetvorm en persoonlijke wensen is zeer arbeidsintensief werk. Er zijn leveranciers die voor een vast bedrag per medewerker alle werkzaamheden uit handen nemen.

Fabrikant/ leverancier

Polichlo Holland
T 050 541 28 88
www.polichlo.nl

Elten schoenen
T 078-6745300
www.elten.com/nl/home

Shoes for crews
T 0180 – 584057
www.safetytrading.nl

Arbo-shoes
T 0486 – 415940
www.arboss.nl