Werken & Kaas Werken & Kaas

Algemeen

Type oplossing

Organisatorisch / Gedrag

Mate van bronaanpak

Bron / knelpunt

Productiesnelheid

Gelijk

Invoertermijn

0 – 2 jaar

Beschrijving oplossing

Het gaat hier om enkele aanbevelingen op het gebied van wetgeving, eisen aan de stoel en de instelling van de werkplek (o.a. de stoel, de werktafel, het beeldscherm en de hulpmiddelen). De aanbevelingen kunnen in de de vorm een brochure worden uitgedeeld. In de brochure worden adviezen opgenomen die voldoet aan wettelijke en ergonomische eisen.

 

Details

Oplossing voor

Beeldschermwerkers

(Ergonomie) effecten

Net als bij andere werkzaamheden is ook bij beeldschermwerk een goede werkhouding erg belangrijk. De werkplek moet het mogelijk maken om in die goede werkhouding te kunnen werken, zodat de kans op lichamelijke klachten zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Specificaties oplossing

De wetgeving

 • Zorg per medewerker voor maxiamaal 5 tot 6 uur beeldschermwerk per dag, door afwisseling met andere werkzaamheden en/of pauzemogelijkheden.

De stoel

 • In kantoren moeten de kantoorstoelen voldoen aan de NEN EN 1335: Een kantoorstoel type NEN EN 1335 moet tenminste beschikken over de volgende verstelmogelijkheden: zittinghoogte, zitdiepte, lendesteunhoogte, hoogte lende- en of rugsteun, hoogte van de armsteunen, plaatsing van de armsteunen.

Volg in deze volgorde onderstaande aanbevelingen op:

 • Stoelhoogte: ga voor uw stoel staan en laat de zitting omhoog komen tot net tegen de knieschijf. Draag hierbij uw gangbare schoenen.
 • Zitdiepte-instelling: als de rugleuning van de stoel horizontaal naar achter kan schuiven of de zitting met een slede naar voren kan schuiven, zorg er dan voor dat de stoelzitting niet tot in de knieholtes steekt.
 • Hoogte rugleuning: stel de hoogte van de rugleuning (meestal met een knop achterop de rugleuning) zo in dat de bolling van de rugleuning bij u in de holte van uw rug past.
 • Armsteunen (deze functie is niet op elke stoel aanwezig): als de armsteunen naar binnen en buiten geschoven kunnen worden stel de armsteunen dan zo in dat  deze recht onder de ellebogen uitkomen. Ga zitten op de stoel en onspan uw schouders. Om deze te ontspannen kunt u de schouders optrekken en weer laten vallen. Plaats de armsteunen zo hoog in dat u zo in dat u net steun krijgt met ontspannen schouders.

De werktafel

 • Wanneer u alleen met de computer aan deze tafel werkt; stel uw tafel in op ongeveer gelijke hoogte met de armsteunen van uw stoel. Met deze werkhoogte kunt u nu met ontspannen nek en schouders werken.
 • Wanneer u met de computer aan deze tafel werkt maar ook regelmatig lees- en schrijfwerk aan de tafel doet; uw tafel moet enkele centimeters hoger staan dan de hoogte van uw armsteunen. Met deze werkhoogte kunt u nu met ontspannen nek en schouders werken.
 • Als uw tafel te hoog staat, stel uw zittinghoogte dan zo hoog in dat de armleggers en de tafel ongeveer even hoog zijn. Maak dan gebruik van een voetensteun onder uw voeten.
 • Als uw tafel te laag staat, plaats dan blokken onder de poten zodat deze op de juiste hoogte komt te staan.

Het beeldscherm

 • Als uw werkt met een laptop: met een laptop is de monitor te laag voor een ontspannen houding van de nek. Ook is werken met het (hoge) toetsenbord en de muis of touchpad lichamelijk meer belastend. Het advies is maximaal twee uur per dag met de laptop te werken, tenzij u aanpassingen doet om met de laptop goed te werken:
 • Gebruik een laptophouder om de laptop op de juiste hoogte en afstand te brengen (zie onder)
 • Als u niet werkt met een laptop of met een laptop met standaard: plaats nu uw beeldscherm recht voor u op afstand van een gestrekte arm.
 • Zorg dat de bovenrand van het zichtbare deel van het scherm op of iets lager dan ooghoogte staat. Als het scherm te laag staat, zet het dan hoger met een beeldschermverhoger of eventueel een pak papier (het omhoog draaien van het scherm volstaat hier niet). U kijkt dan recht naar voren of iets omlaag naar het scherm, maar nooit omhoog!

De hulpmiddelen

 • documenthouder: als u veel met papieren werkt gebruik dan een documenthouder waarop de papieren of mappen geplaatst kunnen worden. Het gemakkelijkst is een houder die tussen het scherm en het toetsenbord kan worden gezet.
 • Muis en toetsenbord: plaats uw toetsenbord recht voor u parallel aan het beeldscherm en de tafelrand. Plaats de muis direct naast het toetsenbord aan de voorzijde van de tafel.

 

Randvoorwaarden

Organisatie

 –

Techniek

 –

Omgeving

Let op: een periodieke voorlichting aan beeldschermmedewerkers is verplicht. De aanbevelingen kan deze voorlichting niet vervangen, maar alleen ondersteunen!

Zorg voor draagvlak voor het gebruik van de handleiding.

 

Implementatie

Aanschafkosten

Indien de aanbevelingen in de vorm aan een brochure binnen de organisatie worden verspreid worden de kosten gevormd door ontwikkelkosten en druk/printkosten. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de manier waarop de brochure wordt opgesteld en het aantal brochures.

Bijkomende kosten

Fabrikant/ leverancier

In het Arboinformatieblad 2 ‘Werken met beeldschermen’, verkrijgbaar via www.sdu.nl, wordt ingegaan op de wet- en regelgeving voor beeldschermwerk. Dit blad bevat uitgebreidere informatie.