Werken & Kaas Werken & Kaas

Algemeen

Type oplossing

Organisatorisch en technisch

Mate van bronaanpak

Bronaanpak

Productiesnelheid

Sneller

Invoertermijn

Direct

Beschrijving oplossing

Door bij de inkoop en/of ontwikkeling van machines én bij het opstellen van de machines te letten op ergonomie, kan veel voordeel worden gehaald. Enkele voorbeelden:

 • Alle machines die één operator moet bedienen staan met hun bedieningszijde naar de operator toe georiënteerd. Ook zijn de bedieningspanelen van deze machines gecentraliseerd. Er is een goede analyse gemaakt van de machines en de wijze waarop zij bediend worden (waar moet hij vaak / snel bij kunnen, wat moet hij vaak / snel kunnen zien etc.)
 • Waar mogelijk hebben medewerkers een “controlroom” waar ze afgescheiden van lawaai en warmte zittend hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.
 • De invoer van verpakkingsmaterialen van verschil­lende machines zijn bij elkaar en eenvoudig bereik­baar geplaatst (er ontstaat zo een “kartonstraat”).
 • De afschermingsdeuren (veiligheid / geluid) van machines zijn heel groot zodat alle onderdelen goed bereikbaar zijn.
 • Voor rollen die vaak vervangen moeten worden zijn klaplagers toegepast
 • Lawaai makende machines zijn bij elkaar geplaatst (b.v. op een etage) en afgeschermd van de rest van de machines
 • De machine staat op hoge poten zodat onder de hele machine door schoongemaakt kan worden.
 • Binnen de machine zijn alle plaatsen die geregeld bereikt moeten worden geïdentificeerd en eenvoudig bereikbaar gemaakt
 • Lopende banden tussen machines zijn vaak obstakels. In veel gevallen worden er trapjes over de banen gebouwd. Beter is het de baan zo ver omlaag te brengen dat men er eenvoudig overheen kan stappen.
 • Als zware onderdelen geregeld vervangen moeten worden dan worden ze uitgevoerd in glasvezelversterkt kunststof of krijgen ze een hijsoog
 • Voor het vervangen van zware rollen of stempels zijn tijdelijke oplegpunten voorzien.

 


 

 

Details

Oplossing voor

Tillen en ongunstige werkhoudingen

(Ergonomie) effecten

Verbetering van de arbeidsomstandigheden begint bij het ontwerpen, aanschaffen, en opstellen van machines. Door nauwkeurig nadenken in deze fase zijn veel problemen tijdens het gebruik te voorkomen.

Specificaties oplossing

 

Randvoorwaarden

Organisatie

Techniek

Omgeving

 

Implementatie

Aanschafkosten

Meestal is een machine die voor een specifieke situatie is ontworpen duurder dan een standaard machine. Door efficiënter werken kan dit dan terugverdiend worden.

Bijkomende kosten

Ontwerpers / engineers / inkopers moeten ergonomisch geschoold worden. Er kan (helaas) niet van uitgegaan worden dat de leveranciers zelf een hoogwaardige ergonomie inbreng hebben. Een dergelijke scholing kost € 500 tot € 1500 per geschoolde medewerker.

Fabrikant/ leverancier

Advies- en opleidingsbureaus die engineers kunnen scholen:

Ergos Engineering Enschede
www.ergos.nl
T 053 4280500

TNO Arbeid Hoofddorp
www.tno.nl

vhp ergonomie Den Haag
www.vhp-ergonomie.nl
T 070 3051974

Ergodesign Enschede

Sommige Arbodiensten